Image11

Folyo Baskı

Folyo Baskı, arka yüzü yapışkanlı, ön yüzü genelde PVC veya kağıt olan üründür. Sert ve düzgün yüzeylerde kullanılmaktadır. Üzerine baskı yapılabilmekte ve kolayca kesilip şekillendirilebilmektedir. Bu yüzden kullanım alanı oldukça geniştir. Özellikle tanıtım ve reklam sektöründe tercih edilen ürünlerin başında gelmektedir. Digital baskı uygulamalarında çok iyi sonuçlar vermektedir.

Folyo Baskı Nedir?

Folyo Baskı, iç ve dış mekan uygulamalarında kullanılabilmektedir. Örneğin dış mekan için bina cephelerinin kaplanmasından araç giydirme ve vitrin reklamlarına, iç mekanlarda ise mobilya, duvar, mutfak yüzeyleri gibi çeşitli yüzeylerin kaplanmasına olanak sağlar. Folyo Baskı işleminden sonra isteğe bağlı olarak Laminasyon uygulaması ile malzemenin direnci arttırılarak daha dayanıklı hale getirilmektedir. Bu işlem, bir veya daha çok, Kağıt, Poli Etilen, Alüminyum gibi malzemelerin ısıl işlemle birbirine yapıştırılarak yüzey kaplanmasıdır. Malzemenin çeşidine göre farklı laminasyon teknikleri uygulanmaktadır.

Folyo Baskı Avantajları Nelerdir?

Folyo Baskı, kolay uygulanabilir, uzun ömürlü ve ekonomik hesaplı bir üründür. Arka yüzünün yapışkanlı olması nedeniyle herhangi bir malzeme ve ekipmana ihtiyaç duyulmadan kullanılabilmektedir. Sudan, nemden ve buhardan etkilenmediği için ıslak zeminli iç mekanlarda, bina ve araç gibi dış mekanlarda güvenle kullanılmaktadır. Deterjan ve temizleyici maddelerden etkilenmez. Esneyen yapısı ile köşe ve yuvarlak yüzeylerde kolayca şekil alır.

Opak Folyo Nedir?

Işık geçirmeyen maddelere opak madde denir. Opak kelimesinin zıt anlamı saydamdır. Saydamlık yani şeffaflık değişik derecelerde olabilir. Örneğin normal cam çok şeffaf bir malzeme iken soda şişeleri içine katılan boya ile yarı şeffaf hale geçer. Folyolar açısından değerlendirecek olursak, Opak Folyo ışık geçirmez. Genelde mat renklidir ancak parlak renk olmasına rağmen ışık geçirmeyen folyolar vardır. Arka yapışkan yüzeyi siyah ve gri olan Opak Folyo malzemeler ışık geçirmezler.

Opak Folyo ile kaplanmış cam gibi saydam yüzeyler ışık geçirmezler. Böylelikle kaplandığı yüzeyden diğer taraf görünmemektedir. Birçok renk seçeneği bulunan Opak Folyo üzerine digital baskı yapılabilmektedir. Plotter ile folyoların üzerine istenilen yazı, çizim ve resimler basılır ve kesilebilir.

Alüminyum Folyo Baskı Nedir?

Alüminyum folyo ile endüstride elektronik devrelerin PCB baskısı yapılmaktadır.

Ayrıca mutfaklarda kullanılan alüminyum folyo formunda malzemelere istediğimiz digital baskıyı yapılması mümkündür. Alüminyum folyo aynı zamanda hava ve su geçirmezliğinin kesin olması gereken kullanım alanlarında bir başka PVC veya PE gibi diğer bir malzeme ile lamine edilerek geçirimsizliği sağlar. Buna endüstride hava ve su bariyeri oluşturma denir. Alüminyum ile lamine edilmiş folyo türleri sağlamlık, form verebilme ve baskı açısından yepyeni olanaklar sağlamaktadır.

Folyo Baskı Çeşitleri ve Kullanım Alanları Nelerdir?

  1. Normal folyo baskı: Tabelalarda, vitrin camlarında, bina cephelerinde ve yönlendirmelerde kullanılır.
  2. Cast folyo: Araç kaplamalarında, eğimi, girintisi ve çıkıntısı çok olan yerlerde sıcak hava ile uygulanmaktadır.
  3. Yarı Cast – Polimerik folyolar: PVC filmler sert yapıdadır. Polimerik folyoların yapısında ki esnekleştiriciler filme esneklik kazandırırlar.
    Böylelikle daha uzun ömürlü, sıcak ve soğuk iklim koşullarına daha dayanıklıdırlar.
  4. Şeffaf folyolar: İç, dış mekan ve araç camları üzerine reklam baskıları için kullanılmaktadır. Digital baskı, ters baskı olarak içerden uygulanmaktadır.

Folyo Baskı Uygulama

Öncelikle, Folyo Baskı uygulanacak yüzey, ıslak, kirli, tozlu ve yağlı olmamalıdır. Bunun için öncelikle iyi temizlendiğinden emin olmak gerekir. Bunun için vakum, temizleyici solüsyonlar ve mikro fiber bezler kullanılabilir.

Folyo Baskı uygulamasından gerekli araç gereçler, değişik boyutlarda ragleler, maket bıçağı, sıcak hava cihazı gibi aletlerdir. Eğer araç için Folyo Baskı Uygulaması yapılacaksa, aracın tampon, kapı, dikiz aynaları gibi sökülebilir parçalarını sökmek gerekir. Yapıştırma, en dikkat edilmesi gereken uygulamadır. Kenarları ölçüye oturtulur ve yukarıdan aşağıya doğru ragle ile sıvama işlemi yapılır. Kıvrımlı yerler ve arada kalan boşlukların şekillendirilmesi için sıcak hava cihazı kullanarak esnetme sağlanmakta ve eğimli alanlar yapıştırılmaktadır. Hava kabarcıklarının kalmaması için folyoyu çizmeyecek türde keçeli ragle ile kabarcıklar giderilmelidir. Son olarak dışarı taşan kısımlar kesilmelidir.

İstanbul Folyo Baskı faaliyetlerimizi üst düzey teknolojiler kullanarak gerçekleştirmekteyiz. Grafik tasarımından baskı, yerinde montaj ve baskı sonrası hizmetlerimiz ihtiyaçlarınız doğrultusunda gerçekleştirilmektedir.

İstanbul Folyo Baskı hizmetlerimiz ile iç ve dış mekan kaplama ihtiyaçlarınıza uygun fiyatlı, profesyonel çözümler sunmaktayız. Tüm folyo baskı çeşitlerimiz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.